جراحی لاپاراسکوپی چیست؟ مزایا و معایب لاپاراسکوپی

درمان فتق کشاله ران در کودکان و بزرگسالان
عمل فتق کشاله ران در بزرگسالان و کودکان
آگوست 3, 2023

عمل جراحی لاپاراسکوپی روشی نوین و کم تهاجمی برای جراحی و ردمان اختلالات اندام‌های گوارشی، دستگاه ادراری و درمان بیماری‌های زنان به شمار می‌رود. عمل جراحی لاپاراسکوپی توسط پزشکان فوق تخصص جراحی عمومی در بیمارستان‌ها و یا کلینیک‌های تخصصی و مجهز به دستگاه‌های پیشرفته و خارجی انجام می‌شود.

اگر برای شما این سوال پیش آمده است که “جراحی لاپاراسکوپی چطور انجام می‌شود و یا لاپاراسکوپی چیست؟” در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با این روش جراحی و تشخیصی آشنا شویم.

‌عمل جراحی لاپاراسکوپی چیست؟

عمل جراحی لاپاراسکوپی روشی کم تهاجمی برای درمان و تشخیص بیماری‌های اندام‌های داخلی بدن است. این روش بسیار کم خطر و کم تهاجمی بوده و هیچ عارضه‌ی جدی و خطرناکی را به همراه ندارد. به گفته منبع معتبر پزشکی nhs.uk درباره عمل جراحی لاپاراسکوپی آمده است:

“Laparoscopy is a type of surgical procedure that allows a surgeon to access the inside of the abdomen (tummy) and pelvis without having to make large incisions in the skin.”

“لاپاراسکوپی یا لاپاروسکوپی، نوعی روش جراحی است که به پزشک جراح این امکان را می‌دهد تا بدون نیاز به ایجاد برش‌های بزرگ و تنها از طریق یک برش بسیار کوچک؛ به اندام‌های داخلی زیر شکم و لگن دسترسی داشته باشد.”

جراحی لاپاراسکوپی از مزایا و فواید بسیاری برخوردار است که در ادامه به معرفی هر یک از آن‌ها بیشتر خواهیم پرداخت.

چه زمانی به عمل لاپاراسکوپی نیاز داریم؟

عمل لاپاروسکوپی می‌تواند برای کمک به طیف وسیعی از بیمارانی که به اختلالات و ناهنجاری‌های داخل شکمی و لگن مبتلا هستند، مورد استفاده قرار بگیرد. از روش درمانی لاپاروسکوپی زمانی استفاده می‌شود که:

  • آزمایشات کبد شما غیر عادی بوده باشد و پزشک متخصص بخواهد دلیل نتایج آزمایشات غیر عادی را بررسی کند.
  • درد شکم یا لگن داشته باشید و در آزمایش‌های تصویر برداری مشکوک به بیماری اندام‌های داخلی شده باشید.
  • در یک تصادف و یا آسیب جدی، مجروح شده باشید و اندام‌های داخلی شما صدمه جدی دیده باشد.
  • مبتلا به سرطان روده بزرگ باشید و پزشک قصد داشته باشد احتمال گسترش توده‌ها را بررسی کند.

“هدف اصلی از عمل جراحی لاپاراسکوپی این است که بیماری‌های زنان، دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی مردان و زنان سریعاً در کمترین زمان ممکن و با کمترین میزان درد و خونریزی انجام شود.”

از جراحی لاپاراسکوپی برای تشخیص کدام بیماری‌ها استفاده می‌شود؟

این آزمایش کم خطر برای تشخیص بیماری‌های اندام‌های داخلی شما مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله بیماری‌هایی که به کمک دستگاه لاپاراسکوپ تشخیص داده می‌شوند عبارتند از:

  • بیماری‌های گوارشی
  • اختلالات دستگاه تناسلی
  • اختلالات دستگاه ادراری (کلیه و یا لوله ادراری)
  • تناسب اندام و کاهش وزن (عمل بای پس معده یا اسلیو)
  • اختلالات دستگاه تولید مثل زنان (شامل رحم، تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ)

جراحی لاپاراسکوپی چگونه انجام می شود؟

عمل جراحی لاپاراسکوپی در کلینیک‌ها یا بیمارستان‌ها به صورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. لاپاراسکوپی جراحی سختی نیست و بیماران بعد از پایان عمل لاپاراسکوپی می‌توانند به خانه برگردند. همچنین در بعضی موارد پزشک بیمار را بیهوش نمی‌کند و فقط به قسمت موردنظر برای عمل بی حسی موضعی تزریق می‌کند و در حالی که بیمار به هوش است، عمل لاپاراسکوپی بر روی او انجام می شود. جراح برای وارد کردن پروب نازک لاپاراسکوپ، شکافی بر روی شکم بیمار ایجاد می‌ کند تا بتواند به کمک پروب دوربین دار، اندام‎های داخلی بدن را بر روی مانیتور ببیند. بر روی لوله لاپاراسکوپ دوربینی وجود دارد که تصاویر داخل شکم را بر روی مانیتور نمایش می‎دهد. بعد از انجام لاپاراسکوپی پزشک محل شکاف را بخیه زده و آن قسمت را پانسمان می‌کند.

بیشتر بخوانید: راه های تشخیص فتق کشاله ران 

عوارض جراحی لاپاراسکوپی

به طور کلی عارضه جدی و خطرناکی از سوی جراحی لاپاراسکوپی دیده نمی‌شود. با این حال در برخی از موارد ممکن است که بیماران هر یک از عوارض خفیف و یا شدید این جراحی را تجربه کنند.

عوارض خفیف و جزئی جراحی لاپاراسکوپی

با توجه به آمارها، عوارض جزئی جراحی لاپاراسکوپی از بین هر 100 نفر، دامن گیر 1 یا 2 نفر خواهد شد. عوارضی که ممکن است تجربه کنید عبارتند از:

  • عفونت زخم جراحی
  • احساس حالت تهوع و استفراغ
  • خونریزی جزئی و یا کبودی در اطراف زخم

عوارض جدی و خطرناک جراحی لاپاراسکوپی

عوارض جدی لاپاراسکوپی درصد گیرایی بسیار کمتری دارد، به طوری که از هر 1000 نفر؛ 1 نفر را به خود درگیر می‌کند. عوارضی که ممکن است تجربه کنید عبارتند از:

  • آسیب دیدن شریان‌های اصلی
  • ایجاد لخته‌های خونی در وریدهای پاها
  • واکنش آلرژیک جدی و شدید در برابر بیهوشی عمومی
  • افزایش احتمال بروز آمبولی ریه به دنبال ایجاد لخته‌‌‌های خون
  • آسیب دیدن عضوی از بدن مانند روده یا مثانه و ایجاد اختلال در عملکرد این اندام

بیشتر بخوانید: جراحی سرطان معده

اقدامات لازم پیش از جراحی لاپاراسکوپی

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که “چطور برای عمل جراحی لاپاراسکوپی آماده شویم؟” در پاسخ باید بگوییم که پزشک متخصص و یا جراح شما پیش از عمل جراحی لاپاراسکوپی هرآنچه که نیاز است انجام دهید را به شما معرفی می‌کند.

با این حال برخی از توصیه‌های پزشکی که بهتر است پیش از لاپاراسکوپی رعایت کنید عبارتند از:

  • تا مدت مشخصی پیش از جراحی لاپاراسکوپی نباید چیزی بخورید و یا بنوشید (ناشتا باشید).
  • برای مصرف مکمل‌ها و داروهای معمول خود پیش از عمل بایستی با پزشک مشورت کنید.
  • بدون مشورت با متخصص مصرف هیچ کدام از داروهای خود را قطع نکنید.

بیشتر بخوانید: واریس چیست؟ + واریس چه علائمی دارد؟

مراقبت‌های بعد از جراحی لاپاراسکوپی

برای آنکه بعد از جراحی لاپاراسکوپی سریع‌تر بهبود پیدا کنید، بهتر است تا نکات مراقبتی که پزشک شما توصیه می‌کند را به خوبی رعایت کنید. از جمله مراقبت‌های بعد از لاپاراسکوپی که بایستی رعایت کنید عبارتند از:

  • مصرف وعده‌های غذایی آبکی مانند سوپ
  • پرهیز از حمام کردن در 48 ساعت اولیه بعد از عمل
  • مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر، میوه و سبزیجات تازه
  • پرهیز از مصرف آب مرکباتی مانند پرتقال و یا آب گوجه فرنگی
  • نوشیدن آب و مایعات فاقد قند، الکل و کافئین به مقدار زیاد در اولین روز بعد از جراحی
  • پرهیز از فعالیت‌های بدنی و فیزیکی سنگین مانند رانندگی کردن در 48 ساعت اولیه پس از جراحی
  • مصرف مسکن و آنتی بیوتیک‌های تجویز شده از سوی پزشک برای کاهش درد و جلوگیری از عفونت

جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره تماس بگیرید.

جراحی به روش لاپاراسکوپی چه مزایایی دارد؟

جراحی لاپاراسکوپی به عنوان جراحی کم تهاجمی و یا جراحی سوراخ کلید شناخته می‌شود. این عمل جراحی کم تهاجمی که معمولاً برای جراحی اختلالات و بیماری‌های اندام‌های گوارشی انجام می‌شود، مزایایی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • دوره نقاهت و بهبودی کمتر
  • مدت زمان کمتر بستری شدن در بیمارستان
  • عدم باقی ماندن جای زخم جراحی بر روی بدن
  • کمترین میزان درد و خونریزی نسبت به عمل جراحی باز

با این وجود می‌توان گفت که لاپاروسکوپی یک روش جراحی با مزایای بیشتر و عوارض کمتر در مقایسه با جراحی باز می‌باشد.

تفاوت جراحی لاپاروسکوپی با عمل جراحی باز چیست؟

برای بسیاری از افرادی که قرار است با دستگاه لاپاراسکوپ جراحی شوند، ممکن است این سوال پیش بیاید که “تفاوت عمل جراحی باز یا جراحی لاپاراسکوپی در چیست؟” بایستی بگوییم که جراحی لاپاراسکوپی یک روش جراحی کم تهاجمی بوده و در بسیاری از موراد به عنوان “جراحی سوراخ کلید” نیز شناخته می‌شود. به این دلیل که زخم عمل جراحی لاپاراسکوپی بسیار کوچک است.

اما جراحی باز یک روش درمانی تهاجمی بوده و یک برش بزرگ بر روی شکم بیمار زده می‌شود. این عمل جراحی معمولاً طولانی‌تر از جراحی لاپاراسکوپی است. جراحی لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز دارای چندین مزیت است که برخی از آنها عبارتند از:

  • درد کمتر بعد از عمل جراحی
  • اسکارها و زخم‌های جراحی کوچک‌تر
  • بهبودی سریع‌تر و دوران نقاهت کوتاه‌تر
  • مدت زمان کمتر بستری شدن در بیمارستان

تفاوت بین عمل لاپاراسکوپی یا عمل لاپاراتومی

در گذشته اکثر جراحی‌ها به صورت باز و با برش‌های وسیع و بزرگی انجام می‌شد که به جراحی لاپاراتومی معروف بود. لاپاروتومی (Laparotomy) یک روش جراحی باز است که در طی آن بر روی شکم بیمار برش وسیعی ایجاد می شود تا اقدامات درمانی انجام شود. خطرات و عوارض عمل لاپاراتومی بیشتر بوده و هزینه این روش جراحی، بسیار بیشتر از لاپاراسکوپی می‌باشد. دوره نقاهت عمل جراحی لاپاراتومی بیشتر از روش لاپاراسکوپی است.

اما امروزه روش‌های نوینی برای انجام جراحی و درمان بیماری‌های زیادی روی کار آمده‌اند که توانسته‌اند جایگزین جراحی لاپاراتومی شوند. جراحی لاپاروسکوپی جایگزین خوبی برای عمل لاپاراتومی شناخته می‌شود و بایستی حتماً توسط پزشکان حرفه‌ای و متخصص انجام شود. روش لاپاروسکوپی بر خلاف روش لاپارتومی، هزینه کمتری دارد و از هر جهت بهتر از روش لاپاراتومی می‌باشد.

چرا پزشک از انجام عمل جراحی لاپاراسکوپی صرف نظر می‌کند؟

در برخی از موارد ممکن است که پزشک متخصص از عمل جراحی لاپاراسکوپی صرف نظر کند و یا انجام آن را به تعویق بیندازد. اما چه دلیلی موجب می‌شود تا پزشک این جراحی انجام ندهد؟

چنانچه اندام‌های داخلی بدن ملتهب و متورم باشند، پزشک نیازی به انجام عمل لاپاراسکوپی نمی‌بیند. چرا که اگر لوله پروب لاپاراسکوپ وارد رگ‌ها و اندام‌های ملتهب داخلی شود، می‌تواند به این بافت‌ها آسیبی جدی وارد کند و موجب درد شدید و خونریزی داخلی شود.

دکتر علی ستایش، بهترین پزشک متخصص جراحی لاپاراسکوپی در تهران

دکتر علی ستایش فارغ التحصیل رشته جراحی عمومی در سال 1379 از سوی داشنگاه شهید بهشتی هستند. ایشان همچنین به مدت 5 سال در رشته جراحی لاپاراسکوپی به صورت تخصصی مطالعه و فعالیت داشتند. دکتر علی ستایش در سال 1384 شروع به تحصیل در رشته فلوشیپ یا فوق تخصص جراحی عروق در دانشگاه شهید بهشتی شدند.

دکتر علی ستایش فعالیت حرفه‌ای خود را از پزشک مشاور در زمینه جراحی قلب و عروق در بیمارستان شهید رجایی تهران آغاز کردند. ایشان همچنین جز اولین بنیان گذاران طب اورژانس بودند. دکتر علی ستایش پس از گذراندن یک دوره تکمیلی در کشور آمریکا، به همراه 10 نفر از همکاران خود؛ طب اورژانس را در دانشگاه علوم پزشکی تهرن بنیان گذاری کردند.

شما می‌توانید برای تعیین نوبت جراحی لاپاراسکوپی توسط دکتر علی ستایش، اینجا کلیک کنید.

سوالات متداول درباره جراحی لاپاراسکوپی

انجام عمل لاغری با لاپاروسکوپی معمولا ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول می کشد.
هزینه جراحی لاپاراسکوپی بستگی به نوع بیماری و انواع درمان لاپاراسکوپی دارد. همچنین هزینه جراحی در هر کلینیکی متفاوت است.
عمل جراحی لاپاراسکوپی تحت بیهوشی عمومی انجام شده و دردی ندارد. اما بعد از به هوش آمدن بیمار، ممکن است که کمی احساس درد و ناراحتی در محل زخم را تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.